گئرمي نيوز فرق‌لي بير وئبلاگ يئني نسليميز اوچون *** گرمي نيوز وبلاگي متفاوت براي نسل جديد
مشاهیر شهرستان مغان (گرمی)

معرفی یك كتاب / میرسادات خان دلاوری از دیار آذربایجان به قلم سیدعلی حسن پور

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

كتاب «میرسادات خان دلاوری از دیار آذربایجان» به قلم سیدعلی حسن پور در 84 صفحه و به قیمت 5000 تومان توسط انتشارات محقق اردبیلی منتشر و در دسترس علاقمندان قرار گرفت.
این كتاب در یك مقدمه و پنج فصل به معرفی زندگی و قهرمانی های یكی از قهرمانان منطقه مغان بین جنگهای جهانی اول و دوم پرداخته است.
گرمی نیوز هم ضمن تبریك و خسته نباشید به مولف كتاب، خواندن این كتاب ارزشمند را به همه همشهریان توصیه می‌كند.


شرح زندگی و فعالیت معلمان سرشناس و فعال در منطقه مغان؛ عباسعلی همتی و خانم اكرم رجاپور / سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

با این پست معرفی مشاهیر مرتبط با آموزش و پرورش شهرستان مغان به قلم پژوهشگر ارجمند جناب سید محمد ابراهیمی به اتمام می‌رسد. امیدوارم در هماهنگی با ایشان بتوانم كل مطلب را به صورت یكجا در فرمت pdf در اختیار خوانندگان گرمی نیوز قرار دهم.

عبا سعلــــــــی همتی : مرحوم عباسعلی همتی فرزند شربتعلی متولد دوم مرداد1303در سال1328 با حقوق ماهی400 ریال به استخدام اداره فرهنگ درمی آید و در دبستان دولتی خیام قالابرزند مشغول به خدمت می شود. پس از دریافت مدرك ششم بصورت متفرقه از مدرسه گئرمی مغان از مهرماه سال1331 با پست آموزگاری در مدرسه عباسی اونگوت مشغول انجام وظیفه می شود. مرحوم همتی در سال1351(مهرماه) به دبستان خواجه نصیر منتقل و چند سال معاونت و مدریت این مدرسه را برعهده می گیرد واز تیرماه1354به اداره منتقل شده و متصدی كارگزینی اداره می شود. ایشان سرانجام بعد ازعمری فعالیت در زمینه تعلیم وتربیت در سال 1362بازنشسته شده و در سال 1383چشم از جهان می بندد و در شهرگئرمی مغان به خاك سپرده می شود.
خانم اكــــــرم رجاپـــور : خانم اكرم رجاپور كه اصلا آستارایی می باشد اولین معلم خانم مشغول به تدریس در منطقه بوده كه به سال1338مدرسه دخترانه مسعود سعد را در شهر گئــرمی مغان افتتاح و مدیریت آن را برعهده گیرد. ایشان بعد ازچند سال تلاش دراین شهر
ازمهرماه سال1341 به بیله سوار منتقل و در مدرسه دخترانه نسرین آن شهر مشغول بكارمی شود. نادره ضربی، اشرف پیرایه گر، لطیفه دوانگر، شهناز پناهی، پروین بهرامی و... از دیگر معلمان خانم این شهر در سالهای اولیه تاسیس مدرسه دخترانه بوده اند.




شرح زندگی و فعالیت معلمان سرشناس و فعال در منطقه مغان؛ فرامــــرز ندائی / سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

شناساندن مشاهیر مرتبط با آموزش و پرورش مغان با قلم توانای جناب ابراهیمی در حال اتمام است. با این پست تنها معرفی دوتن از معلمان سرشناس منطقه باقی می‌ماند كه امید است فرصت انتشار آنها را در گرمی نیوز داشته باشیم.

فرامز ندایی:

آقای فرامرز ندایی فرزند مرحمت به سال4/9/1319 در روستای تولون دیده به جهان گشوده و پس ازفارغ التحصیل شدن از دانشسرای مقدماتی پسران تبریز در خرداد ماه 1339ازاول مهرماه همین سال به استخدام اداره فرهنگ درمی آید و در مدرسه آذراینــــی مشغول بكار می شود. ایشان بعد از این تا سال 1354(آبانماه) در مدارس روستای اوماستان، حمزه خانلو، خاقانی تولون و مدارس خواجه نصیر و راهنمایی استاد شهـــــریار گئرمی مغان درپستهای مدیریت و معلمی فعالیت می نماید و از تاریخ مذكور به اداره منتقل شده و در پست متصدی آمــــــوزش وامتحانات اداره فعالیت می نماید. سرانجام آقای ندایی پس ازعمری تلاش فرهنگی در اول مهر ماه سال1373 بازنشسته می شود .


شرح زندگی و فعالیت معلمان سرشناس و فعال در منطقه مغان؛ میرعابدین شارعـی / سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

امروز اول مهر است. مدارس كشور امروز به صورت رسمی بازگشایی می‌شوند. دانش آموزان علیرغم تاكید دین و مذهبمان و علیرغم تاكید قانون اساسی كشور مجبورند به زبانی غیر از زبان مادری خود تحصیل كنند و هر سال این سوال تكرار می شود كه تا كی این داستان غم انگیز تكرار خواهد شد. چرا سطح سواد شهرستان‌های ما به علت تحصیل فرزندانمان به زبان غیر از زبان مادی خود پایین تر از سطح سواد سایر شهرستان های كشور خواهد بود؟  چرا افكار برخواسته از دوران رضاخان می‌توانند هنوز هم به حیات ادامه دهند؟ چرا حق انسانی یك كودك معصوم به درستی به وی داده نمی‌شود؟ براستی چرا؟ 
اول مهر بهانه ای برای درددل‌های نهفته در قلب و ذهن میلیونهای انسان محروم از زبان مادری و بهانه ایست برای تقدیم مطلبی درباره مشاهیر منطقه كه در حوزه آموزش فعالیت داشتند...
در ادامه معرفی مشاهیر مرتبط با آموزش و پرورش شهرستان مغان (گرمی) به قلم پژوهشگر ارجمند جناب "سید محمد ابراهیمی"، در این پست به معرفی "میرعابدین شارعـی" پرداخته می‌شود. برای آشنایی با سایر مشاهیر شهرستان می توانید به قسمت "مشاهیر شهرستان مغان (گرمی)" مراجعه كنید.

مرحوم میرعابدین شارعی فرزند میر جلیل در اول مرداد ماه سال1316در روستای تولون دریك خانواده فرهنگی و آگاه متولد شده و پس از كسب علم ودانش در مدرسه شهر گئرمی مغان سرانجام از دانشسرای مقدماتی پسران تبریز قبول شده و بعد ازتحصیل در آنجا در خرداد ماه1339فارغ التحصیل شده و به استخدام اداره فرهنگ درمی آید و اولین محل خدمتش مدرسه دولتی كیان آلایله تعیین می شود. مرحوم شارعی از سال تحصیلی بعد به سمت مــدیریت مدرسه عباسی اونگوت انتخاب و به این مدرسه منتقل می شود. بعد از سالها تلاش و فعالیت فرهنگی در این منطقه درسال 1346به معاونت مدرسه خواجه نصیر گئرمی مغان برگزیده شده و از سال بعد مدیریت این مدرسه را به دست می گیرد. ازمهرماه سال 47 تامهرماه سال49همزمان مدیریت دو مدرسه مهم شهرگئرمی مغان یعنی مدرسه های خواجه نصیر و25شهریور راعهده دارمی شود و از تاریخ اخیر به دبیرستان خواجه نصیر منتقل می شود. این جوان لایق و بااستعداد سرانجام در تاریخ19/7/51 در اجرای دستور16/6/51 ـ 2281جهت توزیع كارت الكترال وثبت نام انتخابات انجمنهای ایالتی و ولایتی از طرف بخشداری به اونگوت ماموریت می یابد و دو روز پس از این تاریخ در حوالی ظهر دچار مسمومیت شدید می شود و توسط پاسگاه ژاندارمری اونگوت به گئــــــــــرمی مغان منتقل و چون پزشكان این شهر( ازجمله دكتر فــــــرهودی زاده) نمی توانند كاری انجام دهند فـــــورا جهت مداوا ایشان را به اردبیل اعزام می نماید اما معالجه و مداوا در بیمارستان شیروخورشید اردبیل نیز موثر نمی افتد تا اینكه پس از هشت روز بستری در اردبیـــــل مسئولین بیمارستان مجبور به اعزام ایشان به تهران می شوند. مرحوم شارعی سرانجام پس از حدود بیست روز بستری در بخش عفونی و اعصاب بیمارستان پهلوی تهران و علارغــــــم تلاش پزشكان جهت درمان، چشم از جهان می بندد و به دیار حق می شتابد.




شرح زندگی و فعالیت معلمان سرشناس و فعال در منطقه مغان؛ حاج محمد حسین نعمتی / سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

در ادامه معرفی مشاهیر مرتبط با آموزش و پرورش شهرستان مغان (گرمی) به قلم پژوهشگر ارجمند جناب "سید محمد ابراهیمی"، در این پست به معرفی "حاج محمد حسین نعمتی " پرداخته می‌شود. برای آشنایی با سایر مشاهیر شهرستان می توانید به قسمت "مشاهیر شهرستان مغان (گرمی)" مراجعه كنید.



مرحوم حاج محمد حسین نعمتی معروف به حاجی داداش فرزند مرحوم نعمت اولین معلم بومی منطقه می باشد كه سالهای سال در این شهر كوچك و دورافتاده كه آن زمان قصبه ای بیش نبوده به خدمت فرهنگی مشغول شده و افراد زیادی را از علم ودانش خود بهره مند ساخته است. مرحوم حاج داداش متولد 1297هجری شمسی بوده و دوران ابتدائی را تا كلاس ششم در مدرسه سعدی اردبیل تحصیل نموده است. ایشان در سال1316 با حقوق ماهی 150 ریال به استخدام اداره فرهنگ درآمده واز مهرماه سال1316 دركلاس دوم ابتدائی مدرسه دولتی گئرمی مغان (خواجه نصیربعدی) مشغول به تدریس شده است. ایشان در كنار تدریس در مدرسه خواجه نصیر، سالها تدریس در آموزشگاه شماره 39اكابرگئرمی و برخی مسئولیت های دیگر را هم برعهده داشته است. درسال1329جهت افتتاح مدرسه دیزده (دیزج) به این روستا رفته و بعد از یكسال از راه اندازی آن مدرسه دوباره به گئرمی منتقل شده و این بار در پستهای مختلف از جمله مسئول دبیرخانه در اداره آموزش وپرورش مشغول بكار شده است. ضمنا چندین بارهم در زمان تعویض روسای اداره كار سرپرستی اداره را برعهده گرفته است. مرحوم حاج داداش نعمتی بالاخره پس ازسالها كار فرهنگی دراول آذرماه 1358بازنشسته شده و در دهم فروردین سال1360به دیارحق شتافته است.


آرديني اوخو -ادامه مطلب

شرح زندگی و فعالیت معلمان سرشناس و فعال در منطقه مغان؛ سید علی كلكی / سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

در ادامه معرفی مشاهیر شهرستان مغان (گرمی)، این بار به معرفی "سید علی كلكی" به قلم "سید محمد ابراهیمی" پرداخته شده است. در هفته‌های آتی به معرفی معلمانی چون "حاج محمد حسین نعمتی"،  "میرعابدین شارعی"، "فرامرز ندائی"، "عباسعلی همتی" و خانم "اكرم رجاپور" پرداخته خواهد شد. برای آشنایی بیشتر با مشاهیر شهرستان با گرمی نیوزباشید!

شرح زندگی و فعالیت معلمان سرشناس و فعال در منطقه مغان
: درمبحث پیشگامان و بانیان مدارس اولیه منطقه شرح مختصری از افراد سرشناس و پیشگام در تحول آموزش و پرورش منطقه را آوردیم. بسیاری ازاین افراد از جمله معلمان فعال و سرشناس مدارس غیردولتی (ملی) منطقه بوده اند كه بخاطر ذكر نامشان در آن مبحث از تكرار نام آنها خودداری می نماییم و دراین مبحث به شرح معلمان سرشناس مدارس دولتی منطقه می پردازیم.
سید علی كلكی : آقای سید علی كلكی اولین معلم مدرسه دولتی شهر گئرمی مغان بوده كه افراد باسواد زیادی را در طول حدود پانزده سال معلمی خود در این شهر به منطقه تقدیم كرده است. ایشان از حدود سال 1300هجری شمسی تا سال 1316 در تنها مدرسه دولتی منطقه كه بعدها نامهای شاهپور و خواجه نصیر بخود گرفت مشغول فعالیت بوده است. مرحوم كلكی كه اصلا اهل تبـــــریز بوده بعد ازسال 1316 مدتی مسئولیت اداره معارف شهرستان مشكین شهر، چند سالی بخشدارگئرمی مغان و چندین مسئولیت مهم دیگر را در قسمت شرقی آذربایجان برعهده گرفته و بعدها به شهر خود مهاجرت و تا آخر عمر در آنجا ماندگارشده است. بخاطرنبود پرونده كارگزینی، اطلاعات بیش ازاین ازایشان دردست نداریم.


شرح مسئولین آموزش و پرورش و مدیران مدارس منطقه مغان / سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

در این قسمت از نوشته پژوهشگر ارجمند جناب آقای سید محمد ابراهیمی به بررسی خدمات افرادی چون "غریب‌زاده"، "سید یونسی"، "رستمی"، "اشرقی" و "ادیب" پرداخته شده است. گرمی نیوز علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ منطقه را به خواندن كامل مقاله دعوت می‌كند.

هر چند تاسیس نمایندگی اداره معارف گئرمی مغان به سالهای1324و بعد از آن برمی گردد اما تبدیل نمایندگی به اداره آموزش وپرورش در سال1353تصویب و از فروردین ماه سال1354عملی شده است. قبل از تاسیس اداره، حدود بیست نفر كار مسئولیت و یا سرپرستی نمایندگی اداره را برعهده داشته اند و بعد از تبدیل نمایندگی به اداره آموزش و پرورش هم تا انقلاب اسلامی6 نفر و بعد از انقلاب هم حدود دوازده نفر در پست مسئول آموزش و پرورش مغان انجام وظیفه نموده اند كه ازبین اینها به شرح حال چند نفر از این مسئولین می پردازیم. همچنین در طول سالها فعالیت مدارس منطقه دهها مدیرتوانمند در این مدارس مشغول به كار بوده اند كه از بیــن اینها هم به شـــــرح حال چند مورد از اولین مدیران منطقه می پردازیم با این توضیح كه بـــرخی از این افراد بخاطــــرشناخته شدن بعنوان معلم (ضمن اینكه مدیرهم بوده اند) درقسمت بعدی وتحت عنوان معلمان سرشناس و فعال آورده شده اند ازجمله این افراد مـــــرحوم كلكــــی، مــــــرحوم نعمتــــی، مــــــرحوم شارعــــی، مــــــرحوم همــــــتی و آقای ندایی را می توان نام برد.

آرديني اوخو -ادامه مطلب

شرح زندگانی بانیان سرشناس مدارس اولیه و مدارس بعدی مغان (2)/ سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

در قسمت ابتدایی معرفی مشاهیر شهرستان مغان (گرمی)، كه با تاریخچه آموزش و پرورش شهرستان مرتبط است،
شرح زندگی پیشگامان تحول در آموزش و پرورش منطقه مغان آورده شد. در قسمت قبلی به معرفی افرادی چون میرزا ابوالحسن رضوانی ،مرحوم میرزا بابا رضوانی، مرحوم حاج میرمنصور منصوری و مرحوم میرزا جواد اوجارودی پرداخته شد. در قسمت دوم این نوشته " زندگانی بانیان سرشناس مدارس اولیه و مدارس بعدی مغان" در دو بخش ارائه می‌شود. در پست قبلی به معرفی "سلطان عیسی خان"، "سلطان ماكویی" و "مرحوم میربهمن موسوی" پرداخته شد. در بخش دوم به معرفی شخصیت‌هایی چون "مرحوم سید آلیشان ابراهیمی"، "مرحوم میرزا محمود اجارودی" و "روسای طوایف منطقه مغان" پرداخته می‌شود.
طبق تقسیم بندی انجام شده توسط گرمی نیوز و با كسب اجازه از نویسنده محترم مطالب جناب سید محمد ابراهیمی،  در قسمت‌های بعدی به معرفی تنی چند از مسولین، مدیران و معلمان نامی منطقه مغان پرداخته خواهد شد.



مرحوم سید آلیشان ابراهیمی : مرحوم سید آلیشان فرزند میرابراهیم به سال1241هجری شمسی در روستای قوزلو دیده به جهان گشوده است. ایشان ازریش سفیدان و كدخداهای مهم منطقه در دهه های آخر قرن گذشته بوده كه با همكاری دیگر افراد آگاه و روشنفكر روستای قوزلو ازجمله مرحوم سید خان احمد طالبی در روستای قوزلو به تاسیس مدرسه اقدام نموده است. درآنزمان روستای قوزلو بخاطر اسكان چندین روحانی باسواد در آن، از روستاهای مهم منطقه بشمارمی رفته و ایشان هم جهت تدریس درمدرسه قوزلو از روحانیانی چون میرزابابا رضوانی، میرزاعبدالله فلسفی و میرزامحمدباقررضوانی دعوت بعمل آورده اند. تااینكه مدرسه قوزلو به یكی ازمدارس مهم منطقه تبدیل شده كه علاوه بر این روستا بسیاری از جوانان و نوجوانان روستاهای اطراف هم جهت تحصیل علم و دانش ازاین مدرسه استفاده نموده اند. مرحوم سید آلیشان در سال1315 هجری شمسی چشم از جهان فروبسته و در قبرستان روستای قوزلو به خاك سپرده شده است.


آرديني اوخو -ادامه مطلب

گئرمی‌لی بیر شاعیری تانییاق (ابراهیم زاهید خزایری) / علی محمد خلفی زنگبر

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

چوخ‌لاریمیز ابراهیم زاهیدنن تانیشیق. شاید بعضی‌لریمیزده اونو هله ده تانیمامیشیق. ده‌یه‌رلی میل موغان وئبلاگی بو بویوك شاعیریمیزی تانیتدیرماغا جهد ائدیب. گرمی نیوز میل موغان‌ا ال‌لرینیز وار اولسون دئییب بو گوزل یازینی اوخوجولارینا سونور. یازی‌یا گیرمه‌دن اونجه ابراهیم زاهیددن یادیمدان قالان بیر شعری‌ده یازماق ایسته‌ییرم (اومود ائدیرم شعر دوز یادیم‌دا قالیب‌دیر):

ابراهیم زاهیدم بودور دئمه‌ییم / اومودله دویونور داییم اوره‌ییم/خالقین خوشبختلیگی آرزوم دیله‌ییرم
سمایه اوجالان الیم وار منیم / دوعایا اوجالان الیم وار منیم

 ابراهیم زاهید خزایری 1347-جی گونش ایلینده موغانین گئرمی شهری‌نین تولون كندینده آنادان اولموش و ابتدایی- اورتا تحصیلاتینی دا اؤز دوغما كندینده بیتیرمیشدیر.

او ائله یئنی‌یئتمه چاغ‌لاریندان شعرلر یازماغا و موسیقی ایله ماراقلانماغا باشلامیشدیر.

موللا محمد فیضولی، سئیید عظیم شیروانی و علی آغا واحید كیمی كلاسیك‌لرین و یارادیجیلیغی‌نین اوخوماسی ایله، شعر دونیاسینا قدم قویان گنج شاعیر «ابراهیم زاهید» بیلیم یورد تحصیلی آلیب، دؤولت ایشینده چالیشیب و ایران-عراق ساواشیندا 6 ایله یاخین ایشتیراك ائتمیشدیر.



آرديني اوخو -ادامه مطلب

شرح زندگانی بانیان سرشناس مدارس اولیه و مدارس بعدی مغان (1)/ سید محمد ابراهیمی

یازار : گئرمي‌لي

+0 به یه ن
گرمی نیوز:

در قسمت ابتدایی معرفی مشاهیر شهرستان مغان (گرمی)، كه با تاریخچه آموزش و پرورش شهرستان مرتبط است،
شرح زندگی پیشگامان تحول در آموزش و پرورش منطقه مغان آورده شد. در قسمت قبلی به معرفی افرادی چون میرزا ابوالحسن رضوانی ،مرحوم میرزا بابا رضوانی، مرحوم حاج میرمنصور منصوری و مرحوم میرزا جواد اوجارودی پرداخته شد. در قسمت دوم این نوشته " زندگانی بانیان سرشناس مدارس اولیه و مدارس بعدی مغان" در دو بخش ارائه می‌شود. در این پست به معرفی "سلطان عیسی خان"، "سلطان ماكویی" و "مرحوم میربهمن موسوی" پرداخته می‌شود. در بخش دوم به معرفی شخصیت‌هایی چون "مرحوم سید آلیشان ابراهیمی"، "مرحوم میرزا محمود اجارودی" و "روسای طوایف منطقه مغان" پرداخته خواهد شد.
طبق تقسیم بندی انجام شده توسط گرمی نیوز و با كسب اجازه از نویسنده محترم مطالب جناب سید محمد ابراهیمی،  در قسمت‌های بعدی به معرفی تنی چند از مسولین، مدیران و معلمان نامی منطقه مغان پرداخته خواهد شد.


سلطان عیسی خان : دراواخر حكومت دولت قاجار جهت تاسیس مدارس دولتی دستورات ویژه ای صادر گردیده و این مسئله بعد از كودتای1299هجری شمسی وارد مرحله جدیدی شده است. در اجرای دستورات مركز، فرماندهان مناطق مرزی از جمله مغان اقدام به تاسیس مدرسه دولتی نموده اند كه یكی از این فرماندهان كه درتاسیس مدرسه شهر گئرمی مغان نقش ارزنده ای داشته است سروان سید عیسی خان كریمی فرمانده « گردان 2 فرج آورمغان » بوده كه در بین مردم به سلطان عیسی خان معروف بوده است.

آرديني اوخو -ادامه مطلب

سون یازیلار

گئرمي نيوز فرق‌لي بير وئبلاگ يئني نسليميز اوچون *** گرمي نيوز وبلاگي متفاوت براي نسل جديد

گرمي نيوز، فرق‌لي باخيش